Menu
 
ETECH

Domotica

Domotica is een moeilijke term welke zich het beste laat omschrijven als het automatiseren van diverse apparatuur in huis, op kantoor of in een zorginstelling. Het woord domotica is samengesteld uit de woorden ‘domus’ wat woning betekent en ‘telematica’.  In een huis met domotica worden zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huishoudelijke taken door een verzameling van elektrische apparaten en netwerken gemakkelijker gemaakt. Domotica past dus binnen onze moderne maatschappij, waarin digitalisering het dagelijks leven een stuk makkelijker maakt.

Wanneer is domotica ontstaan?
Domotica wordt steeds populairder. Toch is domotica bij veel mensen nog een vrij onbekende term. In eerste instantie werd domotica in huizen en kantoorpanden toegepast voor mensen met een lichamelijke beperking. Hierdoor kregen mensen met een lichamelijke beperking meer mogelijkheden om zelf huishoudelijke taken te vervullen, waardoor ze meer zelfstandigheid kregen. Pas laat in de 20e eeuw werden domoticasystemen in nieuwbouwprojecten geïntegreerd.

Wat is domotica?
Domotica wordt gevormd door alle elektrische mogelijkheden die in en om de woning nodig zijn om functies te besturen. Bij domotica staat het integreren van systemen centraal. Dit besturen van apparaten gebeurt bij voorkeur flexibel, dus op een plek of een tijdstip dat u het beste uitkomt. Meestal gaat dit met een gemakkelijke bediening en desgewenst zelfs op afstand of volledig automatisch. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het instellen van uw dvd-recorder met uw smartphone terwijl u bij uw schoonfamilie op visite bent. Of het aanzetten van de verwarming met uw smartphone vlak voordat u van uw werk naar huis gaat. Zo komt u thuis in een heerlijk aangenaam warme woning.  

Domotica zowel voor binnenshuis als buitenshuis
Domotica is niet alleen gericht op de integratie van systemen binnenshuis, maar wordt ook van buitenaf aan u geleverd. Hierbij kunt u denken aan diensten als internet of telefonie.  Dankzij domotica kunt u gebruik maken van uw smartphone, op elke plek waar u maar wilt. Domotica is er daarnaast ook op gericht om met u mee te denken. Zo kan het integreren van verschillende systemen zorgen voor een lager gebruik van energiekosten, wat dus ook weer een voordeel voor uw portemonnee met zich meebrengt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat wanneer u in de slaapkamer een raam openzet dat de verwarming op deze kamer automatisch uitgeschakeld wordt.

Langer zelfstandig wonen met behulp van domotica
Met de veranderingen binnen de zorg waardoor oudere mensen langer thuis moeten blijven wonen, kan domotica een belangrijke rol gaan spelen. Doordat de domotica een deel van de taken in het huishouden overnemen kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daarnaast kan door domotica GPS verbonden worden aan een persoon, zodat u in geval van nood snel kunt ingrijpen. De bediening van domotica is bijna net zo eenvoudig als die van een gewone lichtschakelaar. Dit is vooral voor oudere mensen een fijne bijkomstigheid. Domotica biedt veel voordelen, zoals extra comfort, extra zelfstandigheid en extra veiligheid. Daarnaast biedt domotica als bijkomend voordeel een extra waardestijging van uw woning.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op voor een afspraak met een van onze adviseurs.

Certificaten

Noodverlichting Specialist
KvINL
Uneto VNI
SBB